Produkty
{{product.title}} {{(product.price | customCurrency)}}
Kategorie
{{(basket.prices.totalPrice | customCurrency)}}{{getBasketItemCount(basket.items)}}
{{basketItem.product.title}}
{{basketItem.quantity}}x {{basketItem.product.title}}
{{ $index > 0 ? ', ' : '' }}{{ isColorParameter(parameter) ? getColorText(parameter) : '' }}{{ !isColorParameter(parameter) ? parameter : '' }}
{{(getProductPrice(basketItem) | customCurrency)}}
{{additiveServiceWithPrice.name}}
{{(additiveServiceWithPrice.price | customCurrency)}}
{{basket.coupon.name}}
-{{(basket.prices.totalDiscountPrice | customCurrency)}}

Vzhledem k přibývajícím reklamacím sušiček s tepelným čerpadlem, jsme pro Vás připravili článek, ve kterém se dozvíte princip sušení, fakta o nevhodném používání, špatném čištění a jak se tyto závady projevují na funkčnosti sušičky.

Většina těchto závad je totiž způsobena nedostatečnou údržbou a nevhodným používáním i přes to že, mnoho zákazníků tvrdí jak dobře a pravidelně filtry na sušičce čistí a stejně dochází k ucpání srážníku a špatnému sušení prádla.

 

1. Všeobecně teorie o sušičkách

Pokud jste již sušičku zakoupili, čeká vás její umístění, zapojení a používání.

I k tomu se vám může hodit pár užitečných rad.

Každý touží po tom, aby mu spotřebič dlouho a dobře sloužil. Proto jim je třeba věnovat dostatečnou a patřičnou péči. Přinášíme rady a triky, aby sušička fungovala dlouhá léta bez problémů.

Postavte sušičku nad pračku

Asi nejvýhodnějším uspořádáním je sušička umístěná nad pračkou. V tom případě je nutné sušičku na pračce fixovat, aby se při odstřeďování na pračce nehýbala. K tomu nejlépe poslouží speciální spojovací sady, které si můžete k sušičkám dokoupit. Kromě spojení obou přístrojů zakrývají také mezeru mezi přístroji a tvoří z nich opticky příjemný celek. Spojovací sada je určena pro spojení pračky a sušičky stejného výrobce, proto může být spojení rozdílných přístrojů složitější.

9029792885_3-300x300.jpg9029792885_4-300x300.jpg
9029792885_2-300x300.jpg9029792885_1-300x300.jpg

Sušička je velmi náchylná na poškození

Teď si jistě lámete hlavu, jakou údržbu je třeba provádět právě u sušičky. Je toho poměrně dost, co by se mohlo pokazit jen proto, že jsme si včas nevšimli.

Sušičky potřebují čerstvý vzduch

Přívod čerstvého vzduchu může znamenat některá omezení při umístění sušičky. Největší omezení představuje odvětrávací sušička, která vyžaduje účinný odtah vlhkého vzduchu mimo místnost, bez kterého hrozí srážení vzduchu na stěnách místnosti a vznik plísní.

Kondenzační sušička potřebuje ke svojí činnosti také výměnu vzduchu, který ale vypouští suchý a teplý. Zpravidla stačí otevřené dveře do koupelny. Pokud by vzduch nebyl řádně odvětráván, sníží se účinnost sušení.

Nejmenší nároky na přívod čerstvého vzduchu má kondenzační sušička s tepelným čerpadlem, která využívá jeho studenou i teplou stranu, takže odpadního tepla vypouští sice minimum, ale  v malých a chladnějších místnostech se vlhkost může  objevit.

Pravidelné vylévání nádobky

Ti, kdo nemají sušičku zapojenou přímo do odpadu, by si měli pravidelně vylévat nádobku na kondenzát. Nejlépe ji vyndávat po každém sušení. Sice by v nádobce měla být zcela „destilovaná“ voda, ale po několika dnech se vám z uzavřeného prostoru začne linout podivný zatuchlý zápach.

Jak na efektivní sušení

Základem efektivního sušení je řádné odstředění v pračce. Proto je výhodné při praní nastavit maximální možné otáčky, které umí pračka a které snese materiál prádla. Pračky samy v programech pro choulostivé tkaniny otáčky odstředění omezují. Je tedy úsporné používat pračku s co nejvyšší třídou efektivity odstřeďování, tedy A.

Dále je nutné udržovat v čistotě vzduchový filtr sušičky nejlépe pravidelně po každém sušení, někdy i v průběhu cyklu – záleží na druhu prádla a u kondenzačních sušiček chlazených vzduchem také chladič, který stačí vyčistit jednou až dvakrát za měsíc.

Filtr a vlhká ruka

Na konci každého programu vlhkou rukou setřete zbytek vláken a prach z předního filtru v otvoru dveří, po té se přes filtr koukněte, zda není síťka zalepena zbytky pracích přípravků a aviváže. V tom případě použijte kartáček a vlažnou vodu se saponátem.

Tohle mokré čištění bohužel většina uživatelů zanedbává a to právě bývá nejčastější příčinou zanešení srážníku.

IMAG0628.jpg

Projděte si všechny filtry

Jednou za měsíc či dva, byste se měli podívat pořádně na filtr ve spodní části. Znečištěný výparník zvyšuje spotřebu energie a snižuje účinnost a právě filtr ve spodní části se stará o to, aby se k němu špína nedostala, proto by měl být vždy v dobrém stavu, stejně jako horní filtr textilních vláken. Novější modely mají už dvojitý horní filtr a spodní už nemají. Tím se výrobci snaží předcházet zanedbávání spodního filtru. Při pravidelném čištění srážníku, doporučujeme přístupné gumové těsnění – dveří, filtrů, dvířek filtru demontovat, na mokro vyčistit a po vysušení namačkat zpět do příslušných drážek.

Na toto prádlo raději zapomeňte

Návody a výrobci doporučují, abyste prádlo před vložením do bubnu pořádně zajistili. Tím se myslí: zapnout zipy, zavázat všechny šňůrky a tkaničky, pozapínat všechny knoflíky a cvoky. Existuje však prádlo, které je nevhodné pro sušení v bubnu:

Prádlo, které obsahuje gumové části nebo části z podobných materiálů a jakýkoliv druh hořlavého předmětu (například i ručníky znečištěné od laku na vlasy).

Boty (jakékoli boty s lepenými podrážkami se působením horkého vzduchu rozlepí/rozpadnou)

Skleněná vlákna (pozor u některých záclon)

Prádlo, které bylo předtím čištěno zasucha.

Příliš objemné prádlo (spací pytle, polštáře, velké přehozy).

Mini prádlo (tanga, dětské ponožky, kapesníčky) patří vždy do speciálních/pracích sáčků!

A na závěr nezapomínejte, že i prach na sušičce snižuje její účinnost a zvyšuje elektrickou spotřebu. Proto ji pravidelně otírejte i zvenku.

 

Jak si poradit při problémech se sušičkou

Sušička nefunguje

Zkontrolujte přívod síťového napětí, jističe a zastrčení zástrčky přívodní šňůry do zásuvky.

Buben se neotáčí

Špatně zavřená dvířka bubnu.

Není navolený žádný sušící program nebo doba sušení.

Plná nádobka na kondenzát (jen kondenzační sušičky se sběrem do nádoby).

Výsledkem sušení je neusušené prádlo

Zanesený filtr vzduchu.

Znečistěný chladič (jen kondenzační sušičky).

Příliš mnoho prádla.

Chybně zvolený sušící program.

Bylo vloženo nedostatečně odstředěné prádlo.

Ucpaná nebo skřípnutá hadice odtahu vlhkého vzduchu z místnosti.

(jen odvětrávací sušičky)

Příliš teplá místnost nebo malá místnost bez přívodu čerstvého vzduchu (jen vzduchem chlazené kondenzační sušičky).

Zavřený přívod vody (kombinace pračky se sušičkou – chlazení vodou).

Prádlo není usušeno stejnoměrně

Příliš mnoho prádla.

Různá tloušťka nebo materiál prádla.

Sušíte jen velké kusy prádla.

Pokud jste zkontrolovali všechny uvedené možnosti a přesto sušička nepracuje, přivolejte autorizovaný servis, který přístroj opraví. Pro nahlášení opravy si opište model sušičky a její výrobní číslo z typového štítku. Nikdy se nepokoušejte o opravu vlastními silami. Hrozí riziko úrazu elektrickým proudem a navíc můžete neodborným zásahem sušičku vážně poškodit.

2. Princip sušičky prádla s tepelným čerpadlem v okruhu sušení

Cyklus tepelného čerpadla u sušičky prádla spočívá v odpařování, kompresi, kondenzaci a výtlaku chladicí  kapaliny.

Chladicí kapalina se nachází ve výparníku (4) nejprve v tekutém stavu, přičemž teplota vlhkého vzduchu  přicházejícího z bubnu (14) je vyšší než bod varu chladicí kapaliny. Za tohoto stavu dojde k přenosu tepla od  zdroje tepla na chladicí kapalinu, díky které se kapalina odpaří. Tímto ochlazením se vlhkost obsažená ve  vzduchu kondenzuje a odtéká do sběrné vaničky (13) a dále je odčerpána do nádrže kondenzátu (15). Kompresor (9) neustále nasává páru chladicí kapaliny, která je několikrát stlačena a následně se ohřeje. Kapalina předá své teplo v kondenzátoru (3). Ten tedy znovu zahřeje vzduch nasávaný prostřednictvím oběžného kola (2), nyní je to suchý vzduch, který je znovu odváděn kolem bubnu a tam na sebe bere vlhkost. Chladicí kapalina, která je nyní znovu v kapalném stavu, ztrácí tlak a teplotu prostřednictvím kapilární trubice (7), což je dostatečné k tomu, aby ve výparníku (13) mohlo být znovu přijímáno teplo od vlhkého vzduchu přicházejícího z bubnu (14). Rovnováha celého systému je zajištěna díky zásahu NTC umístěného na výstupu z kondenzátoru, který prostřednictvím elektronické karty uvádí do chodu ventilátor chlazení kompresoru (10). Tento cyklus se bez přestávky opakuje v uzavřeném okruhu. Je-li ve sběrné ¨vaničce (13) přítomna voda, mikrospínač zasáhne a aktivuje čerpadlo kondenzátu (12), které odvede vodu do nádoby (15). Jestliže ta je plná, voda, která přeteče, se dostane do nádrže nádoby a je znovu odvedena do sběrné vaničky (13) přes hadici (která není uvedena na nákresu). To způsobí zvednutí

plováku a aktivuje znovu mikrospínač. Elektronická karta podle času rozpozná (od 15 do 40 sekund času nezbytného k tomu, aby čerpadlo vyprázdnilo nádobku), je-li nádobka vyprázdněná nebo jestli dochází k přepadu vody z nádoby. V tom  případě elektronické řízení odpojí napájení spotřebiče a rozsvítí se LED kontrolka alarmu plné nádržky.

sus1.jpg

sus2.jpg

3. Konkrétní praxe o sušičkách

Z praxe je nejčastější příčinou špatného sušení ucpání srážníku jemným prachem.

Jak brzy po zakoupení sušičky tento stav nastane je různý a je závislý na tom, jak dobře a často se o sušičku budete starat.

Bohužel se tento stav často objevuje i v zákonné záruční době a zákazník často špatně chápe, že příčina je většinou na straně uživatele a nikoliv na straně výrobce = špatný výrobek.

Již z popisu principu sušení popsaném v bodě 2, je patrné, že při omezení proudění vzduchu, nebude sušička správně sušit.

První filtr textilních vláken je přístupný z bubnu, čistíme ho po každém sušení a hlavně na prádlo, které chceme dát do sušičky nikdy nepoužíváme aviváž. Výrobci sice píší, že používání aviváže nedoporučují, což znamená že to není zakázáno, nicméně mělo by se používání aviváže zakázat.

IMAG0611-300x169.jpg

V případě, že se používá aviváž, dojde k zalepení síťky, která je na filtru.

IMAG0628.jpg

K zalepení síťky dochází z několika důvodů, je to používání aviváže, nadměrné dávkování pracího přípravku při praní před sušením a v neposlední řadě nejčastěji, používáním gelových pracích přípravků. Ač se to zdá být nelogické, právě tyto gelové prací přípravky se v pračce na nízké teploty nejhůře rozpouštějí.

Toto zalepení se velice špatně čistí.

IMAG0611_2-243x300.jpg

Následkem zalepení síťky se vzduch proudící přes filtr nefiltruje přes síťku, ale snaží se z filtru dostat spojem filtru.

IMAG0617-169x300.jpg

Tím pádem účinnost prvního filtru je minimální a mnoho jemného prachu se dostane k druhému filtru.

IMAG0611-300x169.jpg

Tento druhý filtr zákazníci bohužel nečistí po každém sušení, síťka filtru je neprůchozí a vzduch se opět snaží dostat dále spojem u filtru.

IMAG0615-300x169.jpg

Za tímto filtrem je již zmiňovaný srážník, který má žebra několik milimetrů od sebe a většinu času je vlhký. Jakmile se jemný prach dostane díky nedostatečné údržbě ke srážníku, nalepí se na něj a k ucpání několika milimetrových škvírek dojde velice rychle.

IMAG0612-300x169.jpg

S ucpanými žebry srážníku se mnohonásobně snižuje účinnost sušení. V takovém případě může docházet k přehřívání kompresoru a někdy i k jeho zničení.

Čištění srážníku neprovádějte doma svépomocí, mohly by jste způsobit vážné poškození přístroje, nebo si přivodit úraz elektrickým proudem, raději se obraťte se na kvalitní servis.

Proto doporučujeme čištění všech filtrů po každém sušení a každých 7 maximálně 14 dní vysát celou strukturu filtrů a jejich těsnění a srážník na přední přístupné straně vysavačem.

zdroje:  magazín Inspirace EURONICS , Electrolux, zena.centrum.cz

Přes 30 let na trhu

Vlastní servisopravy u zákazníků

Komfortní dopravavčetně výnosu a montáže

Moderní eshop od Home Credit na technologii webmiumeshop.cz